1.10.2009

Metsäpolitiikan tulevaisuuden haasteet

Lyhyitä muistiinpanoja seminaarista 30.9.2009.
Täältä tarkemmin seminaarin sisällöstä.

1.
Metsäpolitiikka (mm. KMO ja tukijärjestelmä) tähtää maksimaaliseen puuntuotantoon (m3). Onko se edelleen tarpeen ja johtaako se metsänomistajan huonomman tuloksen lisäksi myös muuhun laajempaan tehottomuuteen on se hyvä kysymys ?

2.
Vallitsevan tasaikäisen kasvatuksen tehokkuutta (m3:nä tai rahana) ei ole pystytty selkeästi osoittamaan. Se perustuu oletuksille ja tuntumalle. Siksi tulisi ennen kaikkea sallia sekä monipuolisempi vertaileva tutkimus että väljentää metsänkasvatustapojen kirjoa. Jos optimoidaan m3-tuottoa tilanne on selvempi, mutta rahallisen tuoton optimoinnissa muut kasvatusmenetelmät ovat hyvin vertailukelpoisia.

3.
Pitäisikö ilmastomuutoksen näkyä enemmän suunnitelmissa ? Nyt istutettavat taimet tulevat nykyisen näkemyksen mukaan kasvamaan monia asteita lämpimämmässä ilmastossa, jossa on myös pitempiä kuivia kausia kesällä. Voidaanko tätä ennakoida ?

Tilaisuudessa oli aistittavissa samanlaista muutoksen henkeä, kun ministeri Anttilankin viimeaikaisissa kommenteissa. Ehkä nyt teollisuuden ongelmat ovat tehneet maaperän otollisemmaksi muutoksille ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti