30.8.2009

Vallan sementointia MO-liitossa


Metsänomistajien liitto Etelä-Suomen säännöissä todetaan, että liittokokousedustajan on oltava MTK:n jäsen. Kyseisellä säännöllä on yksi vakava sivuvaikutus, jota sitä laadittaessa ei ole tarkkaan mietitty. Säännön vuoksi voidaan aina perustellusti väittää, että Metsänomistajien liitto Etelä-Suomen kannanotot ja päätökset eivät edusta alueen metsänomistajien enemmistön kantaa, vaan on tehty hyvin pienen vähemmistön näkökulmasta.

Ongelma on merkittävä Metsänomistajien liitto Etelä-Suomen uskottavuuden ja maineen kannalta.

Asian voi sanoa myös toisin päin: on tyhmää, että Metsänomistajien liitto Etelä-Suomi ei hyödynnä päätöksenteossaan sitä hyvin laajaa ja kattavaa jäsenistöä, mikä alueen metsänhoitoyhdistyksillä on, vaan rajaa siitä valtaosan päätöksentekonsa ulkopuolelle.

3 kommenttia:

  1. Hei,
    en nyt netistä löytänyt rautalangasta väännettyä vastausta asiaan, mutta itse olen ollut siinä luulossa etä kun kerta MO-liitto on MTK:n jäsen, niin kaikki MO-liiton jäsenet ovat MTK:n jäseniä. MTK:n sivuilla on sanottu seuraavasti: "Paikallisten maataloustuottajien yhdistysten ja alueellisten metsäomistajien liittojen kautta MTK:ssa on kaikkiaan noin 160 000 jäsentä."

    VastaaPoista
  2. MO-liitto Etelä-Suomen (MOLES) sääntöjen mukaan liiton jäseniä ovat mm. alueen metsähoitoyhdistykset. Tämä tarkoittaa sitä, että metsänhoitoyhdistyksien jäsenet eivät ole MOLES:n jäseniä eivätkä siis ole sitä kautta MTK:n jäseniä.

    Ollekseen MTK:n jäsen MHY:n jäsenen on oltava lisäksi joko MOLES:n metsäjäsen tai (maatalous)tuottajayhdistyksen jäsen. Molemmat vaihtoehdot tarkoittavat siis toista jäsenyyttä ja MTK:lle menevää jäsenmaksua. Suurin osa MHY:n jäsenistä ei ole kummallakaan tavalla MTK:n jäsen.

    Monimutkaista ja harhaanjohtavaa - varmasti.

    VastaaPoista
  3. Joo, onhan se noin. Mutta jos ja kun haluaa mukaan valtakunnalliseen edunvalvonta-organisaatioon, sitä ei paikallisen mhy:n kautta automaattisesti näin ollen saa. Se onkin sitten kokonaan toinen juttu!

    VastaaPoista