3.10.2009

Peli kovenee Päijät-Hämeessä


Puheenvuoro Metsälehden keskustelupalstalla 3.10.2009.
Koko keskusteluketju.

Energiamies toisti tutun epäilyksen, että metsänhoitoyhdistyksen tekemät puitesopimukset puun toimituksista johtaisivat huonompaan tulokseen metsänomistajan kannalta. On syytä miettiä, mikä on oletettava tulos, jos myydään erikseen 100 kpl 100 m3:n puuerää tai yksi 10 000 m3 puuerä. Kummassa tapauksessa myyjän neuvotteluasema on vahvempi ja ehdot paremmat ? On selvää, että yksittäisessä pienessä kaupassa hinta voi joskus olla parempi, mutta useimmissa tapauksissa suurempi puitesopimus tuottaa paremman tuloksen metsänomistajalle.

Toinen epäilys, minkä energiamies esitti oli se, että metsänhoitoyhdistyksen toimilla ei ole ollut vaikutusta energiapuun markkinoiden syntyyn ja hinnan nousuun. Muutamia vuosia sitten energiapuumarkkinat olivat vaatimattomat, energiapuulla ei ollut hintaa, korjuutavat olivat kehittymättömiä ja suuret ostajat puuttuivat. Siinä tilanteessa oli tärkeää, että yhdistys metsäomistajien edustajana lähti aktiivisesti mukaan - osoittaen käytännössä, miten voidaan toimia ja miten energiapuu voi olla metsänomistajalle rahanarvoinen puutavaralaji. Jos yhdistys olisi seurannut sivusta markkinoiden ja kysynnän syntymistä, kaikki olisi tapahtunut hitaammin ja kangerrellen - tarkoittaen huonompaa rahallista tulosta myös alueen metsänomistajille. Yhdistyksen onnistumisesta aktiivisessa roolissaan kertoo myös kilpailuviraston tarkastus - tuskin kukaan olisi kannellut, jos yhdistyksen toimilla ei olisi mitään merkitystä.

Jaakko Temmes
MHY Päijät-Häme valtuutettu, 3.10.2009 14:07:41

1 kommentti:

  1. Tervehdys! Periaatteessa eipä unohdeta energiapuualan kehittämisessä mukana olleita metsäkeskuksia ja alueellisia toimintaryhmiä. Projektimuotoisina hankkeina usean tahon yhteistyöllä alaa on viety eteenpäin. Näin joulupuiden ja leikkohavujen puolestapuhujana olen haikeana katsellut tätä energiabuumin kovaa vauhtia. Meillä ei ole yhtään neuvojaa Suomen maassa leikkohavuille tai joulupuille. Mutta nyt maksetaan rahaa oksista, joissa ei ole edes vihreitä neulasia.

    VastaaPoista